top of page
2203_4_Serkan_Gunes0186_.jpg
2203_4_Serkan_Gunes0030_.jpg
2203_4_Serkan_Gunes0315_.jpg

Serkan Günes

Dedikerad, disciplinerad, proper. Intrycket är seriöst men också varmt som solens strålar på den första riktiga sommardagen. Serkan Günes, solens son, med 20 års erfarenhet är en prisad fotograf som har beskådat 40 länder genom sin lins. 

Alla börjar vi dock någonstans och starten för Serkan var lite av en slump då han som 20-åring i ett nytt land ville berätta för sin familj i Turkiet om livet i Stockholm och valde att göra det med bilder. Ingenting annat känns dock slumpartat utan väl uträknat och väl utfört med ett stort engagemang och en stor noggrannhet. Timmar, dagar och år av egna fotostudier med kontinuerlig uppföljning och utvärdering. Det är just detta som gjort att Serkan är den fotograf han är. Nu är den titeln lika självklar som namnet han bär men det skulle komma att ta närmare 6-7 år innan han började kalla sig fotograf. 

Teknik, talang och kunskaper i företagande är alla viktiga delar. Han är bestämd och anser inte att du som vill vara professionell genar med grunderna, med tekniken och den faktiska kunskapen. Den gör att du blir trygg i ditt utövande och kreativa skapande och nu är inget uppdrag i världen för stort för honom. Säker i sin profession tar han sig an samarbeten med Fujifilm, Microsoft eller vilken annan partner som helst men låter aldrig uppdraget styra skapandet. Serkan njuter av den kreativa energin som uppstår när han går in sitt arbete och poängterar att den sanna känslan måste finnas där för att betraktaren ska fångas av bilden. 

Fyra år in i fotograferandets värld vann Serkan, som första svensk den Internationella tävlingen BBC Wildlife Magazine i samarbete med Naturhistoriska museet i London. 2010 fick han titeln Årets Naturfotograf och därefter en soloutställning på Naturhistoriska museet i Stockholm. En upplevelse av stor betydelse då Serkan själv betraktat förebildernas foton på just denna plats. 

Serkan fotograferar landskap och natur vilket han bestämde sig för att satsa på efter första utmärkelsen. Han tackar Stockholm för naturintresset och hyllar det nordiska ljuset. För drygt en handfull år sedan sökte Serkan sig vidare norrut till Lappland där han fann den absolut vackraste naturen kring Gällivare och samtidigt kunde han konstatera att i samhället fanns allt som behövdes. Han blev biten, fjällen och urskogen kallade och drog så han flyttade upp för att få komma nära naturen och få uppleva årstidsskiftningarna. 

Landskapet i norr fascinerar fortfarande och på altanen utanför det lilla huset på den plats på jorden som han valt ut till sin egen lämnar vi honom för denna gång. Han betraktar bäcken som ringlar förbi. Ett kärt och återkommande motiv. Den trygga och kärleksfulla uppväxten verkar ha gett Serkan förmågan och möjligheten att se världens skönhet. 

Galleri

Nedan visas exempel på Serkans fotografier, du hittar fler på instagram, se länk nedan.

  • Serkan Günes Instagram
bottom of page