top of page
2203_6_Tord_Pettersson0047_.jpg
2203_6_Tord_Pettersson0140_.jpg
2203_6_Tord_Pettersson0159_.jpg

Tord Pettersson

En resa för att teckna av Norrbottniska hembygdsgårdar slutade på Varbergs fästning med kunglig middag och en middag på Nex hotell ledde till snabb avfärd mot den färgsprakande karnevalen i Rio de Janeiro. För pojken som växte upp i ett ständigt slamrande och dunkande mellan tre järnvägsspår i Malmberget har livet bjudit på många äventyr.

Uppväxten på Puoitakvägen bjöd redan den på allehanda möjligheter till stora eskapader. Ett nyfiket gäng skolpojkar tillbringade alla lediga stunder tillsammans för att utforska de spännande gruvorna och industriområdena som omgärdade deras bostadsområde. Tord berättar med stor förtjusning hur de ibland fick åka med transportören på järnvägen under och ovan jord. Ibland, när de blev lite äldre så snodde grabbgänget ett lok och körde runt till olika platser på gruvområdet. De tuffade fram i den ljusa sommarnatten och hoppade av och växlade om spåren när det behövdes och försökte undgå att bli påkomna av nattvakten. De lyckades inte alltid undvika upptäckt och då blev de tagna hem till alla föräldrar en efter en för att bekänna deras tilltag och få en örfil. Och varje gång lovade de dyrt och heligt att inte göra om det igen.

Tord är konstnär och historieberättare ofta med Malmberget som tema och det är lätt att förstå var intresset för gruvsamhället kommer. Måleri har Tord ägnat sig åt ända sedan barnsben då han ofta satt hemma och tecknade tillsammans med sin storebror och inspirationskälla, den nu framlidne konstnären Stig Petterson. Tords favoritmotiv var lastbilar och lok, ja allt sådant man såg på järnvägen medan Stig, han ritade mer människor. Under lumpen i Kiruna började Tord måla mer på allvar och han blev utsedd till kompanitecknare. Därefter hade han alltid ett ritblock med sig som fylldes med teckningar i pauserna under sina turer som lastbilschaufför åt Pripps.

1975 blev Tord tillfrågad om han ville bli med i den nystartade Tuoddargruppen som var en sammanslutning av en grupp konstnärer i Malmberget. I början på 80-talet annonserades det stort ut i lokaltidningarna att bröderna Pettersson tagit hem storslam när de båda samtidigt fick veta att de skulle få vara med på de stora utställningarna i huvudstaden. Tord på Liljevalchs Vårsalong och Stig som fick ställa ut på Nationalmuseum.

En av Tords senaste och omtalade kreationer är malmbergsmodellen, en 30 meter lång modell av Malmberget i skalan 1:200 som hade premiärutställning 2016. I takt med att Malmberget nu fortsatt rivs och monteras ner kommer Tord att igen ta upp arbetet med att bygga upp fler av de områden som inte längre finns kvar så att historierna kan bevaras för framtiden.

Galleri

Nedan visas exempel på Tords konstverk.

bottom of page