top of page
6_SvebellSmide0264_.jpg
6_SvebellSmide0273_.jpg
6_svebellsmide0501_.jpg

SVEBELL SMIDE & DESIGN

Frida och Simon Vikman

Elden flammar upp i ässjan när Simon lägger på järnstaven som ska formas till en krok. Det sprakar och susar från den glödande härden och smedjan fylls av hamrande ljud när metall möter metall på städet. Tiden har en annan gång här där händer, hammare och eld får skapa tillsammans och det är lätt att trivas.

Mitt i Europas gruvhuvudstad Gällivare med utsikt mot Dundret hittar vi Svebell smide och design. Det järn som bryts ur marken under samhället de bor i är också det järn som smids till olika produkter i verkstaden som Frida och Simon Vikman har på sin gård. 

För snart tio år sedan väcktes intresset för smide hos Simon och det förstärktes ytterligare när han fick höra av sin far att det för länge sedan funnits en smedja i närheten av huset Simon och Frida bor i på nedre heden. Att arbeta med händerna är något Simon alltid älskat och han bestämde sig för att bygga sin egen smedja från grunden.

Införskaffandet av verktygen och utrustningen till verkstaden är en historia för sig. Precis i rätt läge kom möjligheten att köpa loss nästan all utrustning som behövdes från en smedja som lades ner i Gävle. Det visade sig vara den kända smideskonstnären Doris Ilous utrustning och verktyg som lastades in i släpet för vidare transport. Släpet blev så tungt att Simon blev illamående av nervositet och ville ångra hela köpet men allt gick bra på färden och ässjan, städet och de olika tängerna hittade sin nya hemvist i Gällivare.

Företagsnamnet Svebell kommer från namnen på Simon och Fridas två första barn, Svea och Bella. Frida som utbildat sig inom entreprenörsskap och innovation hade klart namnet långt innan de bestämde sig för att starta företaget. I hemmet syns intresset för inredning och design tydligt och Fridas blick för färg och form är känd i den närmsta kretsen. I hallen hänger deras egentillverkade krokar i järn och vackert smidda ljusstakar står på köksbordet. Deras kärlek till hantverket går inte att ta miste på och de arbetar tillsammans med att utveckla produkterna. Ofta är det Frida som kommer med nya idéer eller så har kunder egna önskemål som Simon sedan förverkligar i smedjan där allt från balkongräcken till krokar och eldkorgar blir till.

Produktgalleri

Nedan visas ett urval av produkter. Du hittar Svebells produkter i deras webshop samt i butiken Tjoahkke.

  • Svebell Instagram
  • Svebell Facebook
bottom of page