Vandring med renar

Renäventyr genom lapplands gammelskogar med egen ren

På historiska gården i Solberget/Biejvenoajvve väntar nya upptäckter på dig. Gårdens upplärda drag- och last-renar kommer ta dig på en oförglömlig kulturupplevelse och ett skogsäventyr. Vi vandrar tillsammans med renarna från Vildmarksbyn ut i naturen där vi gör upp eld och
grillar. Området kring Solberget är fin gammal skog!

När ni anländer till gården får ni först lära känna renarna och veta mer om dessa fantastiska arktiska djur. Hur har de använts som drag- och lastdjur i det samiska nomadlivet? Och vad spelade renen för roll vid de historiska frakterna av gruvornas brutna järnmalm?

Efter en introduktion om hur man vandrar tillsammans med renen ger vi oss ut i den vackra omgivande gammelskogen. Renarna är med under hela turen och berikar vår naturupplevelse genom deras lugna temperament.

Vid en mysig lägerplats gör vi rast för att testa på en av lokalbefolkningens favoritaktiviteter när man är ute i naturen – stanna till för att göra upp eld, koka kaffe och förse sig med något gott tillagat över den öppna elden. En naturlig och viktig del av det arktiska naturnära livet.

Tillsammans kokar vi riktigt skogskaffe vid lägerelden som intas med en lokal favoritkaka. Över den öppna elden grillar vi en av lokalbefolkningens favoritkorv som smakar extra gott när den tillagas och äts utomhus på traditionellt vis.

Denna tur passar för alla, gammal som ung, som vill lära mer och testa på det arktiska naturnära stillsamma skogslivet och njuta av naturen i ett lugnt tempo långt bort från civilisationen.

Vildmarksbyn Solberget ligger i ett ostört och avskilt läge, mitt i skogen omgärdad av flera unika naturreservat och med 2 mil till närmaste granne.

Två personer tar tillsammans hand om en ren och turas om att leda den.
Hela turen tar ca. 3-4 timmar.

 

  • Plats: Solberget 1, 982 06 Nattavaara
  • Pris: 1200kr/vuxen, exklusive resa till Solberget. Barn upp till 15 år är kostnadsfritt i vuxens sällskap, högst två barn per vuxen. Vi erbjuder även en kortare tur: ca. 1,5h utan att grilla. Pris då är 700kr/vuxen. Barn upp till 15 år kostnadsfritt i vuxens sällskap.
  • Antal deltagare: Minst två vuxna deltagare
  • Längd: Cirka 3 till 4 timmar
  • Viktig information: Dagliga turer startar första augusti, tidpunkt för turen sker efter överenskommelse. Bokning måste ske minst 12 timmar innan.
Boka här

Foto: Jochen Oetinger

Besöksadress: Solberget 1, 982 06 Nattavaara
Telefon: 070-293 58 87
E-post: dirk@solberget.com
Hemsida: solberget.com
Facebook: facebook.com/solberget

X