Samisk vinterglampning i Laponia

Kom och njut av glamping och riktig arktisk vinter på det prisbelönta Sápmi Nature Camp i denna samiska glamping och naturupplevelse. Njut av världsarvsområdet Laponia med lokala guider och upplev både vilda djur och samiska renskötsel under din vistelse i denna orörda natur. Sápmi Nature Camp ligger ute i naturen, långt ifrån ljusföroreningar som skapar goda chanser att uppleva norrsken.

Jag ville ta med människor till vårt samiska land för att njuta av vår värld och lära oss om vårt sätt att leva. Så jag skapade Sápmi Nature Camp inom min sameby. Denna samiska upplevelse är ett sätt att skapa medvetenhet om våra renars behov och vår hållbara livsstil här norr om polcirkeln. Naturen är vår kultur och denna plats har varit vårt hem i generationer – välkommen hem till mig!” – Lennart Pittja, grundare av Sápmi Nature Camp

4 dagar / 3 nätter med samisk glamping, vilda djur och orörd natur i världsarvet Laponia

Välkommen till en äkta och autentisk samisk upplevelse i naturen. Vi har sammanställt ett program som ger dig våra bästa sätt att uppleva detta område. Orörd natur och en hållbar glampingplats i naturen, för att titta på norrsken på kvällen behöver du bara gå utanför ditt lavvu (tältkåta) och titta på himlen. Upplev samisk glamping och vilda djur tillsammans med samiska värdar från världsarvet.

Glamping på Sapmi Nature Camp

Vårt läger kommer att vara på det prisbelönta Sápmi Nature Camp – i hjärtat av Laponia. Här hittar du komforten i ett tältläger beläget i orörd natur – allt drivs av lokala samer från detta område. Lägret består av nybyggda dubbelrum i form av lavvu (tältkåta) inredda med bekväma dubbelsängar och effektiva spisar för att hålla varma oavsett utomhustemperaturen. Det finns en vedeldad bastu i lägret och en modern förbränningstoalett, så det finns inget som saknas trots att det inte finns el eller avlopp. Sápmi Nature Camp utnämndes nyligen till ett av de bästa 27 nya hotellen i världen av AFAR Magazine.

För att hålla denna upplevelse speciell och personlig begränsar vi antalet deltagare till endast 6 personer. Lennart Pittja, samisk ägare av Sápmi Nature kommer att vara reseledare och merparten av tiden kommer spenderas inom den samiska renskötselsamhälle/samebyn Unna Tjerusj. Detta område befinner sig också i Laponia världsarvsområde och förhoppningsvis får du en nära inblick i den inhemska samiska kulturen – kombinationen mellan natur och kultur har varit ett världsarv sedan 1996.

Publicerad i National Geographic och tilldelad priset ”Sveriges bästa ekoturism 2019”

Sápmi Nature Camp presenteras av National Geographic som en hållbar plats att bo om du bryr dig om planeten. En anledning är naturligtvis det bekväma boendet men ännu mer, vårt engagemang för hållbarhet. Vi står tillsammans med renskötarna, naturälskare och andra i kampen för att hålla naturen orörd. Våra erfarenheter borde aldrig skapa problem för renskötseln här. Turism är vårt sätt att skapa en djupare förståelse för levnadsmiljön här i Sápmi och sprida kunskap, förståelse och respekt men också för att skapa lokala arbetstillfällen och en lokal, hållbar ekonomi.

Om du är intresserad av fotografering är den här upplevelsen ett utmärkt sätt att fånga de naturliga underverken i det arktiska landskapet. Lennart är en erfaren fotograf och kommer att kunna ge några råd om till exempel norrskensfotografering och du får gott om möjligheter att utöva din kreativa förmåga med kameran. Sami, glamping och vilda djur är helt enkelt en fantastisk upplevelse av så mycket av det Sápmi har att erbjuda dig.

Du kommer att uppleva mycket av den orörda naturen här under denna upplevelse. Många skulle kalla detta vildmark, men ur det lokala samiska perspektivet är detta land inte vildmark – det här är ett kulturlandskap där människor har bott i tusentals år. Men deras liv har varit så nära kopplade till naturen att det är nästan omöjligt att se de dolda tecknen från de senaste generationernas liv här.

Under din vistelse ser vi också till att träffa en renskötselfamilj och deras renar. Detta ger dig en unik möjlighet att lära dig mer om en renskötare och att komma riktigt nära djuret som är grunden för det samiska livet – den vackra renen. Du kommer att höra mer om de utmaningar som följer med den globala uppvärmningen i Swedish Lapland. Det rika djurlivet får du på köpet under vistelsen. Från fågelbordet på lägret som ger dig chansen att se Lavskrika, Talltita och Lappmes till den majestätiska Kungsörnen och Havsörnen runt Stora Sjöfallet som vi kan ta ta en tur till under vår dagen uppe bland fjällen. Vi kommer också att leta efter älgar under vår resa upp till Stora Sjöfallet. Under vår vandring på en skidtur runt lägret kommer vi att leta efter spår i snön och lära oss mer om natur, snö och vilda djur i detta naturreservat som heter Sjávnja.

  • Plats: Världsarvet Laponia
  • Pris: Kontakta arrangör för mer information
  • Deltagare: Upp till 6 personer
  • Längd: 4 dagar
  • Viktig information: Besök sapminature.com för mer information
Boka här

Foto: Lennart Pittja

Sápmi Nature Camp
Besöksadress: Gällivare
Telefon: 070-688 15 77
E-post: info@sapminature.com
Hemsida: www.sapminature.com
Facebook: facebook.com/sapminature
Instagram: instagram.com/sapminature

X