På skidor i Laponia

Upptäck vårvintern i världsarvet Laponia

I april börjar vårvintern i världsarvet Laponia med varma och ljusa dagar. På nätterna sjunker temperaturen till flera minusgrader vilket hindrar snön från att smälta helt. Njut av vårvintern på skidor med lätt packning och övernatta i mysiga fjällstugor. På dagen utforskar vi utkanten av Padjelanta och Sarek nationalparker. Beroende på gruppens önskemål går vi upp på någon mindre topp eller kopplar av i en vindskyddad solgrop. I april är dagarna långa med bara några timmar av mörker, men om du håller dig vaken kan du belönas med ett sprakande norrsken.

Tillsammans färdas vi där Sarek nationalparks spetsiga toppar möter Padjelantas höga slätter. Under århundradena har det samiska folket levt och arbetat i området och följt renarna under deras vandring från sommar till vinterbetesmarker. Sedan 1996 är området skyddat av UNESCO som en del av Laponia världsarv för sin unika kombination av natur och kultur.

Under april börjar vårvintern med varma och ljusa dagar.

Den här turen är för dig…

…som vill besöka de tre största nationalparkerna i Sverige och världsarvet i Laponia, njuta av vårvinterns långa dagar och sova i mysiga fjällstugor. Eftersom det mesta av maten redan är levereras till stugorna i förväg kan vi skida med en ryggsäck på endast 8-10 kg. Turen i Laponia på vårvintern kräver att du kan åka skidor och har god kondition men kräver inga tidigare erfarenheter av fjällturer. Rekommenderad ålder från 16 år. Kontakta oss om du har några frågor angående din fysiska förmåga eller erfarenhetsnivå.

Mat och boende

Laponia Adventures värdesätter näringsrik mat tillagad från grunden och lägger ner mycket energi på att förbereda menyn för turen. En typisk dag börjar med en ordentlig frukost och på kvällen lagar vi middag tillsammans i stugan. Våra middagar är inspirerade av lokal mat från det samiska köket och mer generell svensk husmanskost. Så länge som vädret tillåter kommer vi att ta en längre paus under dagen för att äta en lättare lunch och ladda batterierna.

Under våra dagar i fjällen övernattar vi i mysiga fjällstugor utan el eller rinnande vatten. Vi hjälps alla åt med de dagliga arbetsuppgifterna som att bära in vatten eller hugga ved till elden. Även om stugorna är enkla har de det nödvändigaste såsom värme, sängar, filtar och allt vi behöver för matlagning. Dasset ligger ofta inom 100 meter från stugorna. Den sista dagen av turen kommer vi att bo på vandrarhem där du delar rum med andra deltagare i gruppen. Självklart har du då tillgång till både toaletter och duschar.

Guider och support

Vi arbetar med lokala guider som har goda kunskaper om kulturen och historien i Laponia. De är alla certifierade guider, utbildade i vildmarksspecifik första hjälpen eller lever upp till samma standard eller högre. På den här turen kommer vårt support-team att leverera maten till stugorna i förväg. Under dagarna kommer du att åka skidor med din guide med endast din lunch, kläder och säkerhetsutrustning.

 • Plats: Ritsem
 • Pris: 13 850kr
 • Antal deltagare: 6 till 12 deltagare
 • Längd: 7 dagar
 • Viktig information: Besök www.laponiaaventures.com för mer information om turen

Priset inkluderar:

 • Lokala engelsk- och svensktalande guider
 • Logi 6 nätter i fjällstuga
 • Alla måltider och snacks
 • Säkerhetsutrustning
 • Matleverans till stugorna
 • Snöskotersupport över Akkajaure
 • Förvaring av bagage i Ritsem
Bokningsförfrågan 2021

Foto: Mirja Andersson

Laponia Adventures Sweden AB
Telefon: 070-547 97 10 eller 070-260 05 37
E-post: info@laponiaadventures.com
Hemsida: www.laponiaadventures.com
Facebook: facebook.com/laponiaadventures
Instagram: instagram.com/laponiaadventures
Tripadvisor: tripadvisor.com/laponiaadventures

X