Höstupplevelse med norrsken och samisk glamping

Kom och upplev så mycket av det som gör hösten till en så speciell säsong här i Sápmi. Upplev området tillsammans med lokala samiska guider och lär dig av de riktiga utomhusexperterna. Njut av bekväm glamping i världsarvet Laponia och upplev norrskenet. 

Vi är stolta över att bjuda in dig att uppleva några av våra favoritplatser under en av årets bästa säsonger. Hösten i Sápmi är något hemligt för många resenärer vilket gör detta till en idealisk tid att komma. Detta är en tid på året när naturen ger så många färger att uppleva – i bergen, i urskogen och till och med på himlen med chansen att uppleva norrskenet.

Naturen tillhandahåller också så mycket mat som vi kan förtära – nyfångad fisk, renkött och bär är bara några exempel på smaker som bäst den här tiden på året. Vi inbjuder dig att lära dig mer om våra mattraditioner när vi förbereder och äter maten tillsammans.

Prisbelönta Sápmi Nature Camp

Vårt läger kommer att vara på det prisbelönta Sápmi Nature Camp – i hjärtat av Laponia. Här hittar du komforten i ett tältläger beläget i orörd natur – allt drivs av lokala samer från detta område. Lägret består av nybyggda dubbelrum i form av lavvu (tältkåta) inredda med bekväma dubbelsängar och effektiva spisar för att hålla varma oavsett utomhustemperaturen. Det finns en vedeldad bastu i lägret och en modern förbränningstoalett, så det finns inget som saknas trots att det inte finns el eller avlopp. Sápmi Nature Camp utnämndes nyligen till ett av de bästa 27 nya hotellen i världen av AFAR Magazine.

För att hålla denna upplevelse speciell och personlig begränsar vi antalet deltagare till endast 6 personer. Lennart Pittja, samisk ägare av Sápmi Nature kommer att vara reseledare och merparten av tiden kommer spenderas inom den samiska renskötselsamhälle/samebyn Unna Tjerusj. Detta område befinner sig också i Laponia världsarvsområde och förhoppningsvis får du en nära inblick i den inhemska samiska kulturen – kombinationen mellan natur och kultur har varit ett världsarv sedan 1996.

Publicerad i National Geographic och tilldelad priset ”Sveriges bästa ekoturism 2019”

Sápmi Nature Camp presenteras av National Geographic som en hållbar plats att bo om du bryr dig om planeten. En anledning är naturligtvis det bekväma boendet men ännu mer, vårt engagemang för hållbarhet. Vi står tillsammans med renskötarna, naturälskare och andra i kampen för att hålla naturen orörd. Våra erfarenheter borde aldrig skapa problem för renskötseln här. Turism är vårt sätt att skapa en djupare förståelse för levnadsmiljön här i Sápmi och sprida kunskap, förståelse och respekt men också för att skapa lokala arbetstillfällen och en lokal, hållbar ekonomi.

Perfekt för naturfotografering

Om du är intresserad av fotografering är den här upplevelsen ett utmärkt sätt att fånga de naturliga underverken i det arktiska landskapet. Lennart är en erfaren fotograf och kommer att kunna ge några råd om till exempel norrskensfotografering och du får gott om möjligheter att utöva din kreativa förmåga med kameran. Sami, glamping och vilda djur är helt enkelt en fantastisk upplevelse av så mycket av det Sápmi har att erbjuda dig.

Du kommer att uppleva mycket av den orörda naturen här under denna upplevelse. Många skulle kalla detta vildmark, men ur det lokala samiska perspektivet är detta land inte vildmark – det här är ett kulturlandskap där människor har bott i tusentals år. Men deras liv har varit så nära kopplade till naturen att det är nästan omöjligt att se de dolda tecknen från de senaste generationernas liv här.

  • Plats: Världsarvet Laponia
  • Pris: Kontakta arrangör för mer information
  • Deltagare: Upp till 6 personer
  • Längd: Kontakta arrangör för mer information
  • Viktig information: Besök sapminature.com för mer information
Bokningsförfrågan för 2021

Foto: Lennart Pittja

Sápmi Nature Camp
Besöksadress: Gällivare
Telefon: 070-688 15 77
E-post: info@sapminature.com
Hemsida: www.sapminature.com
Facebook: facebook.com/sapminature
Instagram: instagram.com/sapminature

 

X