Historiska Sarek – guidad tur

En historisk vandring i Sarek Nationalpark

På denna vandring i Sarek färdas vi i kolonisationens spår i området. Sarek nationalpark är en del av världsarvet Laponia, skyddat för sina unika natur och kulturvärden. Samer har färdats genom dalgångarna I tusentals år och än i dag flyttar de med sina renar genom Sarek nationalpark från vinter- till sommarbetesland. Redan under 1600-talet fanns det flera silver gruvor inom och strax utanför det som idag är Sarek nationalpark. Under den här tiden tvångskristnades samerna och i slutet av 1700-talet byggdes ett kapell i Alkavare.

Vi startar vår vandring i Sarek med med två dagar på Hambergdagarna i Boarek med ett besök till observationscentret. Därefter fortsätter vi genom Njoatsosvágge till gränsen mot Padjelanta där vi följer den gamla Präststigen norrut till Alkavare. Varje kväll hittar vi en lägerplats för natten där vi slår upp våra tält och lagar mat tillsammans.

Vi startar vår vandring i Sarek med med två dagar på Hambergdagarna i Boarek

Den här vandringen är för dig som…

… vill uppleva de mer avlägsna delarna av Sarek nationalpark och lära sig om historien i området. För att följa med på vandringen i Sarek måste du kunna vandra 15-20 kilometer per dag i måttligt kuperad terräng och med en ryggsäck på runt 20 kg. Mestadels kommer vi följa naturliga stigar men vi kommer även vandra utanför stigarna. Du bör vara förbered för att vada och även vandra i stenbunden terräng. Rekommenderad ålder från 18 år. Vänligen kontakta oss om du har några frågor angående sin fysiska förmåga eller erfarenhetsnivå.

Mat och boende

Laponia Adventures har satt ihop en meny baserad på lokala råvaror och med en mix av färsk och hemtorkad mat. En typisk dag startar med en ordentlig fjällfrukost och på kvällen lagar vi mat tillsammans i lägret. Så länge som vädret tillåter har vi även en längre pause mitt på dagen för att ladda batterierna med en lättare lunch. Under vandringen har du även tillgång till snacks och friskt fjällvatten från de vattendragen som vi passerar. Eftersom det varken finns några fjällstugor eller andra ställen att proviantera på i Sarek nationalpark bär vi med oss all mat för vandringen.

Under vår vandring i Sarek sover vi i högkvalitativa Hillebergtält som är gjorda för kraftigt regn och starka vindar. Du delar ett tält för 2 eller 3 personer med en annan expeditionsmedlem och tillsammans bär ni och sätter upp tältet för natten. Vi förser dig med en 3-säsongsovsäck för temperaturer runt noll och ett uppblåsbart isolerat liggunderlag så att du kan sova varm och bekväm hela natten. Det finns inga toaletter eller dass i Sarek nationalpark, men naturen erbjuder coola toalettställen, ofta med vackra vyer.

Den första och sista dagen av turen bor vi på vandrarhem där du delar rum med andra deltagare i gruppen. Här har du självklart tillgång till både toaletter och duschar men även bastu.

Guider och support

Vi arbetar med lokala guider som har goda kunskaper om kulturen och historien i Laponia. De är alla certifierade guider, utbildade i vildmarksspecifik förstahjälpen eller lever upp till samma standard eller högre. Vårt supportteam kör oss till Kebnats där vi tar båten över till Saltoluokta och håller oss uppdaterade med väderprognoser.

 • Plats: Jokkmokk
 • Pris: 17 450kr
 • Antal deltagare: 6 till 12 deltagare
 • Längd: 8 dagar
 • Viktig information: Besök www.laponiaaventures.com för mer information om turen

Priset inkluderar:

 • Lokala engelsk och svensktalande guider
 • Logi 6 nätter i tält och 2 nätter på vandrarhem inklusive lakan och handduk
 • Alla måltider och snacks inklusive 3-rätters middag i Jokkmokk
 • Transport Jokkmokk-Kvikkjokk-Jokkmokk
 • Helikopter från Sarek nationalpark-Kvikkjokk
 • Lägerutrustning
 • Säkerhetsutrustning
 • Förvaring av bagage i Jokkmokk
Boka här

Foto: Mirja Andersson

Laponia Adventures Sweden AB
Telefon: 070-547 97 10 eller 070-260 05 37
E-post: info@laponiaadventures.com
Hemsida: www.laponiaadventures.com
Facebook: facebook.com/laponiaadventures
Instagram: instagram.com/laponiaadventures
Tripadvisor: tripadvisor.com/laponiaadventures

X