Fotoäventyr i Laponia

Workshop med Serkan Günes

Följ med på en fotoworkshop i norra Lappland tillsammans med den prisbelönta fotografen Serkan Günes. Upplev de djupa skogarna och vidsträckta fjällvidderna och lär dig bemästra din kamera och konsten att fånga det omgivande landskapet och ljuset på bild. Workshopen är en mix av teori, praktiska övningstillfällen och individuell feedback. Med på turen är även en lokal guide från Laponia Adventures som berättar om kulturen och historian i området. Guiden ser även till att all logistik med mat, transporter och boende fungerar så att du kan fokusera på att fotografera.

Området Laponia som består av flera nationalparker och naturreservat är utsett till världsarv för sina starka natur och kulturvärden. Här har samer levt i tusentals år utan att lämna några tydliga spår efter sig. Men deras närvaro har format naturen i området och med ett tränat öga kan man hitta spår efter både boplatser och fångstgropar. Naturen i sig är imponerande med gammelskogar i öster och spetsiga fjäll i väster.

Följ med på en fotoworkshop i norra Lappland och upplev de djupa skogarna och vidsträckta fjällvidderna.

Denna fotoworkshop är för dig som…

… vill utveckla dina kunskaper inom foto och redigering och samtidigt uppleva naturen i världsarvet Laponia. Du bör kunna vandra 5–10 kilometer per dag i varierad terräng. Du kommer att bära din kamerautrustning plus 1-2 kg gemensam utrustning och mat. Rekommenderad ålder från 16 år. Vänligen kontakta oss om du har några frågor angående din fysiska förmåga eller erfarenhetsnivå.

Fotografering och redigering

Du behöver ingen tidigare erfarenhet av fotografering eller redigering utan vi anpassar oss efter gruppens erfarenhetsnivå. Du kommer även få viss individuell coaching under veckan. På denna workshop behöver du en kamera där du kan ställa in slutartid och bländare manuellt. Du behöver även en dator med redigeringsprogrammen Photoshop eller Lightroom. Möjlighet att ladda batterier kommer att finnas varje kväll men vi rekommenderar att du packar med ett extra batteri och extra minneskort. Du behöver även ett trebensstativ.

Mat och boende

De första två nätterna bor vi centralt i Gällivare på det mysiga och familjära pensionatet Augustin. Tillsammans med en annan deltagare på resan bor ni i rymliga tvåbäddsrum. Delad toalett och dusch finns i direkt anslutning till rummet. Rummen är individuellt inredda med eget handfat, kyl och skrivbord. Möjlighet finns att lägga till en avgift för enkelrum. Antalet enkelrum är begränsat så först till kvarn gäller.

Följande natt bor vi i delade tvåbäddsrum på Sjöfallet mountain lodge där du har dusch och toalett på rummet. Det finns möjlighet till enkelrumstillägg. Sista natten bor vi i delade tvåbäddsrum på Saltoluokta fjällstation precis vid foten av fjället. Dusch och toalett finns i anslutning till rummen Även här finns möjlighet till enkelrumstillägg och även tillägg för enkelrum med egen dusch och toalett. En del av rummen har våningssäng, vänligen meddela vid bokning om du inte kan sova i överslafen.

Under veckans fotoworkshop äter vi tillsammans. Frukost äts i respektive boendes restauranger och övriga måltider lagar vi antingen tillsammans utomhus eller äter på restaurang. Många av måltiderna kommer vara baserade på lokala ingredienser. Meddela vid bokningen om du har några allergier eller matpreferenser såsom vegetariskt, glutenfri mm.

Fotograf och guide

Fotograf på veckans fotoworkshop är den prisbelönta landskapsfotografen Serkan Günes. Han har lett flera fotoworkshops och fotoresor över hela världen och är känd för att tålmodigt vänta in det perfekta ljuset för sina bilder. Serkan är född i Instanbul men flyttade till Sverige år 2000 och fortsatte 15 år senare till Gällivare. Sedan dess har han spenderat mycket av sin tid med att upptäcka naturen runtom Gällivare och år 2017 gav han ut med en bok med bilder från världsarvet Laponia ”The land of the eight season”. Läs mer om Serkan och se några av hans bilder på www.serkangunes.com.

Med på veckans fotoworkshop kommer även en guide från Laponia Adventures. Laponia Adventures arbetar för att hjälpa sina gäster att uppleva världsarvet Laponia med. Alla Laponia Adventures guider har vildmarksspecifik första hjälpen träning och har god kännedom om naturen och kulturen i området. Er guide kommer leda vandringarna och berätta om kulturen och historien i området men även ta hand om logistik runt mat och boende. Serkan och ni kan helt fokusera på att fotografera.

 • Plats: Jokkmokk
 • Pris: 18 250kr
 • Antal deltagare: 4 till 10 deltagare
 • Längd: 8 dagar
 • Viktig information: Besök www.laponiaaventures.com för mer information om turen

Priset inkluderar:

 • Lokal svenska och engelsktalande fotograf
 • Lokal svensk och engelsktalande guide
 • Logi 4 nätter i tvåbäddsrum
 • Alla måltider
 • Transport Gällivare-Sjöfallet-Salto-Gällivare
 • Säkerhetsutrustning
 • Förvaring av extra bagage i Gällivare
Boka här

Foto: Serkan Günes

Laponia Adventures Sweden AB
Telefon: 070-547 97 10 eller 070-260 05 37
E-post: info@laponiaadventures.com
Hemsida: www.laponiaadventures.com
Facebook: facebook.com/laponiaadventures
Instagram: instagram.com/laponiaadventures
Tripadvisor: tripadvisor.com/laponiaadventures

X