Exklusiv stadsrundtur med gruvbesök i Boliden Aitik – Inställd tillsvidare

Boliden Aitik har beslutat att ställa in samtliga gruvturer tillsvidare med anledning av Coronaviruset

Gruvbesök i Boliden Aitik inklusive guidade turen ”Vi flyttar en hel stad”

Aitik är Europas största koppardagbrott. Här bryts kopparkis innehållandes koppar, guld och silver. Aitik använder några av världens största maskiner. Bland dem finns bergtruckar som väger 570 ton med last, där bara hjulet är fyra meter i diameter och grävmaskiner som rymmer upp till 45 kubikmeter berg i skoporna. Maskinerna körs av nästan lika många kvinnor som män, vilket gör Aitik till en av världens mest jämställda gruvor. Här finns även världens första eltrolley bana i arktiskt klimat som gör att man kan köra bergstruckarna på el.

I slutet av 1800-talet var detta landsområde Sveriges ”Klondyke”. Det nya samhället Malmberget växte snabbt och snart insåg man att samhället stod på ostadig grund pga malmbrytningen. År 2004 togs ett drastiskt och slutligt beslut; Hela Malmberget måste flyttas!
Du får en rundtur i Malmberget, Koskullskulle och Gällivare. Vi gör en historisk återblick och åker sedan in i det Nya Gällivare.

  • Plats: Gällivare Turistcenter
  • Pris: 595kr/person guidning inkl. lättare lunch och transport
  • Antal platser: Kontakta arrangör för mer information
  • Längd: Kontakta arrangör för mer information
  • Viktig information: Boliden Aitik har beslutat att ställa in samtliga gruvturer tillsvidare med anledning av Coronaviruset

Karin Niva Event & Support
Telefon: 070-301 27 63
E-post: info@karinniva.se
Hemsida: karinniva.se

Foto: Daniel Olausson

X