Ekopark Leipipir

Huvudinfarten till Ekopark Leipipir är belägen ungefär 28 kilometer öster om Gällivare. För att komma sig till Ekoparkens infart kör du från Gällivare längs Nattavaaravägen (väg 822) i ungefär 28 kilometer. Spana sedan efter en stor vit skylt med text ”Ekopark Leipipir” ovanför en mindre gul skylt med text ”Nirravägen”, som visar infart till vänster som ni ska följa. Grusvägen som heter Nirravägen är knappa 4 km lång, längs den vägen kan du välja vid vilken informationsskylt du vill parkera – antingen vid den första eller den andra som är längst in efter vägen till Nirra. Längs vägen finns även en skylt till ”Rovajärvi” samt en skylt till ”Mukkajärvi”.

Sväng in till vänster för att komma till Ekoparken.

Huvudingång till Ekopark Leipipir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leipipir är ett stort och väglöst fjällnära skogsområde med granskogar i norr och brandpåverkade tallskogar i söder. Området innehåller kuperade berg, myrmosaiker och ett stort antal sjöar. Hela parkområdet undantas från skogsbruk och alla åtgärder genomförs med avsikt att höja naturvärdena.

Ekoparken erbjuder en fantastisk omgivning för både stora och små. Detta är en perfekt dagsutflykt för grillning och bärplockning, så som skogslöpning, badning eller bara i någon av tjärnarna och sjöarna.

Nirra: Här finns det små klarvattentjärnar, höjdryggar med gamla grova tallar. Området är ett populärt utflyktsmål för skolklasser och sedan länge känt för sina gamla och vackra skogar och höga naturvärden.

En av de många gamla och vackra tallarna.

Ingången till Ekoparken från Nirra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iso Leipipir (593möh) är ekoparkens högsta berg. Från Nirra till berget är det 1 mil, enkel väg längs Hermelinen ridled. Hit kan du välja att göra en dagstur springande fram och tillbaka. Eller välja att göra det som en kortare vandring med tält i bagaget. På toppen av berget har du milsvid utsikt till bland annat Gällivare, Dundret, Boliden/Aitikgruvan och den vackra ekopark du står i.

Ätnarova: 94 hektar stort med mäktig urskog. De äldsta tallarna är över 400 år gamla och över 2 meter i omkrets.

Mer information om Ekopark Leipipir finner du på hemsidan till Svea skog.

X