Dundret Naturreservat

Dundret naturreservat ligger ca 4 km utanför Gällivare. Du kan ta dig dit med bil eller längs vandringsleden som startar vid järnvägsbron utanför Gällivare Turistcenter. Dundrets topp är 823 meter över havet och mellan 5: e juni och 11: e juli kan du uppleva midnattssolen här. En klar dag kan du se ändå bort till Sarekfjällen och Kebnekaise, Sveriges högsta berg. Den övre delen av Dundret är ett alpint område med växter som fjällangelika, lappspira, Lappljung och fjällgröna. Det är också hem för fåglar som fjällripa, snösparv och den tystlåtna och orädda fjällpiparen. Nere i björkskogen kan du höra Blåhaken sjunga och se dalripan flyga upp framför dig.

Dundret har varit ett naturreservat sedan 1970 och ingår även i Natura 2000. Hela reservatet är 52 kvadratkilometer stort och när du besöker området bör du känna till bestämmelserna för reservatet. Sunt förnuft är en bra tumregel och nedskräpning är inte tillåtet.

Dundretleden startar vid Gällivare tågstation och går hela vägen upp till Björnfällan Dundret. Det är tydligt skyltat hela vägen, vandring tar cirka en timma i normal takt.

  • Klicka här för att läsa Länsstyrelsens broschyr om Dundret naturreservat
  • Klicka här för att se en digital karta över Dundret Naturreservat

Karta över vandringslederna på Dundret finns att köpa på Gällivare Turistcenter under våra öppettider.

Sedan den 1/7 2019 har Gällivare kommun tagit över driften av skidanläggningen och husvagnscampingen.
Frågor gällande skidanläggning och husvagnscamping kontakta Gällivare kommun
Tel: 0970-52 28 00
E-post: hej@dundretlapland.com
Hemsida: dundretlapland.com

Dundret Naturreservat
Besöksadress: Dundretvägen 1, 982 39 Gällivare

Foto Daniel Olausson

X