Äventyrliga Sarek – guidad tur

Rapadalen och andra höjdpunkter

Vandra i Sarek nationalpark, ett av Europas vildaste områden. Vi färdas över forsande jokkar och vidsträckta fjällängar men också genom karga steniga dalar och bland vide och fjällbjörkar i Rapadalen. Rapadalen är ett imponerande snirklande deltalandskap och som är ett populärt betesområde för de stora Sarek älgarna. Sarek nationalpark är ett högalpint område utan några markerade leder eller vägar. Vi börjar vandringen längs Kungsleden, Sveriges mest kända vandringsled och avslutar vid Skierfe, en 700 meter hög klippa vid Rapadalens mynning. Varje kväll hittar vi en plats för våra tält och lagar mat tillsammans på stormkök.

Sarek nationalpark är en del av UNESCOs världsarv Laponia som är skyddat för sin unika kombination av natur och kultur. Samerna har flyttat med sina renar genom dalgångarna i tusentals år och än idag flyttar de genom Sarek nationalpark på väg från vinter till sommarbetesland.

Vandra i Sarek nationalpark, ett högalpint område utan några markerade leder eller vägar

Den här vandringen är för dig…

…som gillar utmaningar och vill uppleva det vilda Sarek nationalpark. För att vandra i Sarek nationalpark krävs att du kan färdas mellan 15-20 kilometer per dag i terräng med måttliga skillnader i höjd och med en ryggsäck på cirka 20 kg. Vi kommer mest att följa upptrampade stigar men också vandra off-trail. Du behöver vara förberedd på att genomföra flera vad men också vandra i mycket stenig terräng. Rekommenderad ålder från 18 år. Kontakta oss om du har några frågor angående din fysiska förmåga eller erfarenhetsnivå.

Mat och boende

Laponia Adventures har satt ihop en meny baserad på lokala råvaror och med en mix av färsk och hemtorkad mat. En typisk dag startar med en ordentlig fjällfrukost och på kvällen lagar vi mat tillsammans i lägret. Så länge som vädret tillåter har vi även en längre pause mitt på dagen för att ladda batterierna med en lättare lunch. Under vandringen har du även tillgång till snacks och friskt fjällvatten från de vattendragen som vi passerar. Eftersom det varken finns några fjällstugor eller andra ställen att proviantera på i Sarek nationalpark bär vi med oss all mat för vandringen.

Under vår vandring i Sarek sover vi i högkvalitativa Hillebergtält som är gjorda för kraftigt regn och starka vindar. Du delar ett tält för 2 eller 3 personer med en annan expeditionsmedlem och tillsammans bär ni och sätter upp tältet för natten. Vi förser dig med en 3-säsongsovsäck för temperaturer runt noll och ett uppblåsbart isolerat liggunderlag så att du kan sova varm och bekväm hela natten. Det finns inga toaletter eller dass i Sarek nationalpark, men naturen erbjuder coola toalettställen, ofta med vackra vyer.

Den första och sista dagen av turen bor vi på vandrarhem där du delar rum med andra deltagare i gruppen. Här har du självklart tillgång till både toaletter och duschar men även bastu.

Guider och support

Vi arbetar med lokala guider som har goda kunskaper om kulturen och historien i Laponia. De är alla certifierade guider, utbildade i vildmarksspecifik förstahjälpen eller lever upp till samma standard eller högre. Vårt supportteam kör oss till Kebnats där vi tar båten över till Saltoluokta och håller oss uppdaterade med väderprognoser.

 • Plats: Jokkmokk
 • Pris: 18 250kr
 • Antal deltagare: 4 till 10 deltagare
 • Längd: 8 dagar
 • Viktig information: Besök www.laponiaaventures.com för mer information om turen

Priset inkluderar:

 • Lokala engelsk och svensktalande guider
 • Logi 6 nätter i tält och 2 nätter på vandrarhem inklusive lakan och handduk
 • Alla måltider och snacks inklusive 3-rätters middag på Saltoluokta
 • Transport Jokkmokk-Stora Saltoluokta
 • Helikopter från parkgränsen
 • Lägerutrustning
 • Säkerhetsutrustning
 • Förvaring av bagage at Saltoluokta
Boka här

Foto: Mirja Andersson

Laponia Adventures Sweden AB
Telefon: 070-547 97 10 eller 070-260 05 37
E-post: info@laponiaadventures.com
Hemsida: www.laponiaadventures.com
Facebook: facebook.com/laponiaadventures
Instagram: instagram.com/laponiaadventures
Tripadvisor: tripadvisor.com/laponiaadventures

X