top of page
2203_7_Pernilla_Fagerlonn0164_.jpg
2203_7_Pernilla_Fagerlonn0027_.jpg
2203_7_Pernilla_Fagerlonn0199_.jpg

Pernilla Fagerlönn

Kylan biter i kinderna hos de sorlande människorna i den stjärnklara kvällen när ljusen från luciatåget sakta rör sig mot Hembygdsområdet. Nu hörs den välkända melodin närma sig, publiken tystnar och står förväntansfulla inför den kommande luciakonserten. Längst fram vid scenen hittar vi Pernilla Fagerlönn. Hon är musiklärare på Kulturskolan och en av körledarna för ungdomskören Twin City Choir som varje år gör ett bejublat luciaframträdande där vi får njuta av traditionen och samtidigt alltid med något nytt grepp som berör. Lucia är något som har en speciell plats i Pernillas hjärta. Särskilt den gamla fornnordiska kopplingen ger en större innebörd och Pernilla älskar att väva ihop det traditionsenliga med olika typer av former, uttryck och medier till en helhet.

De bästa upplevelserna Pernilla själv har haft har varit på konserter där sinnena öppnats totalt och världen och livet blir större. Den upplevelsen är något hon också vill förmedla i alla olika arrangemang hon står bakom där andra exempel är med den anrika Kullekören eller digitala upplevelser genom Gällivare Christmas Club.

Det kollektiva är också något som Pernilla tycker är mycket vackert och det är så hon beskriver hur projektet Farväl Focus blev, en sorts kollektiv installation. Pernilla var initiativtagare till det uppskattade kulturarrangemanget som gjorde en sista hyllning till en av Malmbergets mest kända byggnader, Focushuset, innan det skulle rivas. Det började med en idé om att hinna ha en konsert på taket innan huset var borta och när rivningsdatum blev satt så kände Pernilla att nu var det dags att göra något. Tillsammans med kommunen och många andra medskapare och med en tight tidsplan skapades så ett program med olika upplevelser där alla fick en chans ta ett sista farväl. Det blev också ett tillfälle att i en gemenskap sörja det samhälle som nu i allt större hastighet försvinner för att ge plats för gruvdriften.

Pernilla berättar att hon växte upp i Malmberget och att hon även har sina rötter i Tornedalen. Musiken var något som fanns med i hennes liv från tidig ålder och hon deltog i kulturskolans undervisning, först med blockflöjt och sedan fiol. Efter musikgymnasiet i Boden flyttade hon till Göteborg för vidare studier inom bland annat musikvetenskap. Ögonen lyser upp av ett leende när Pernilla konstaterar att hon mer är en ljudskapare än en musikmakare. Hon konstaterar att musik är organiserat ljud och att det går att göra så mycket med ljud vilket hon utforskar på olika sätt i hennes skapande.

  • YouTube
bottom of page