top of page
2203_3_Jerk_Schuitema0153_.jpg
2203_3_Jerk_Schuitema0162_.jpg
2203_3_Jerk_Schuitema0293_.jpg

Jerk Schuitema

Vi möter Jerk och hans erfarenheter från filmbranschen men framför allt möter vi honom som författare. Resan in i den litterära världen kom i början av 2000-talet då Jerk började skriva filmmanus på Fjälldesperadon. När hela branschen 2002 drabbades av olika lockouter som gjorde att projektet lades ner, tog han filmmanuset, slängde det i elden och började om. Nu med sikte på att skriva en bok.  Researchen som han gjort använde han och skrev en fiktiv historia. Det blev hans första utgivna bok.

I Jerk bor berättelser. Inspiration till nya hittas bara genom att han slår upp dagstidningen. Författarskapet gör att han når ut, får berätta och skicka med goda tankar och idéer till sina läsare. Inbäddade i texten göms moraliska dilemman som väcker både svåra tankar och känslor. I boken Den som göms i snö finns frågeställningen; Vad är du villig att göra för att dölja det du gjort? 

Jerks historier utspelar sig i Gällivaretrakterna, en naturlig följd av det faktum att det är hans hem och att han följer ett råd han en gång fått; luta dig mot det du kan! Som att frysa och åka skidor. Något vi kan känna igen i hans böcker. 

Efter en rad äventyr och arbeten runt om i Sverige och världen återvände Jerk 1990 för produktionen av julkalendern i byn Alavaara utanför Gällivare. I Gällivare finns hans rötter från mamma och morfar. Pappa och namnet kommer däremot från Holland. 

Om vi gräver djupare i Jerks ryggsäck finner vi en rad filmer och serier där Jerk medverkat, ofta som location manager. Som Åsa Larssons filmer, Jägarna eller serien Midnattssol. Där hittar vi också Janne Josefssons dokumentär Folkhemmets förlorade heder som Jerk redigerade. I ett fack finns ett gäng reklamfilmer instoppat. När vi kör ner näven djupare i ryggan hittar vi filmmanus producerade för Sonett film, SVT och Jarowskij.  

Jerk beskriver sig som en tekniker och en kreatör i en och samma person, en blandning som under många år fyllt ryggan med överraskningar. Men mer får plats. Nu inväntar vi nästa berättelse och nästa dilemma i och med att fjärde boken med arbetsnamnet ”Papegojan” dimper ner under hösten 2022.  

Galleri

Jerks utgivna böcker.

bottom of page