Coronaviruset (Covid-19)

Ditt ansvar
I dagsläget gör lokala aktörer, kommunen och sjukvården en rad insatser för att minimera smittspridningen och dess konsekvenser. Men utan ett personligt ansvarstagande räcker inte det arbetet till. Du som har minsta förkylningssymtom ska stanna hemma, för att värna om dina medmänniskor och din egen hälsa. Att hålla avstånd och en god handhygien minskar risken att smitta andra eller att själv bli sjuk.

Fjällvandring
Under sommaren, hösten och våren kommer besökstrycket på fjällvandrare öka inom Gällivare kommun.
Inför detta önskar vi att personer som planerar att besöka fjällen är införstådda att kommande tid blir annorlunda under rådande omständigheter. Gällivare Sjukhus har fortfarande extremt högt tryck på sina vårdavdelningar, att belasta dem ännu mer på grund av fjällräddningar är inte hållbart. Lokalbor och turister måste ta hänsyn till detta och nu mer än någonsin inte ta onödiga risker. Att i förväg vara påläst hur man förbereder och genomför en fjällvandring under pågående epidemi tror vi kan göra stor skillnad.

Logi i STF:s fjällstugor måste förbokas – klicka här för mer information

Fjällsäkerhetsrådet har sammanställt information från Svenska Turistföreningen (STF), Laponiatjuottjudus, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Norrbotten på fjallsakerhetsradet.se.

*Denna information och berörda länkar kommer uppdateras frekvent under säsongerna

1177 – vårdguiden
1177 Vårdguiden är hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård. 1177 erbjuder sjukvårdsrådgivning, information, inspiration och e-tjänster. Finns på webb och telefon och har öppet dygnet runt. Ring 1177 eller besök 1177.se för mer information.

113 13 – det nationella informationsnumret
113 13 är Sveriges nationella informationsnummer. Hit kan du vända dig för att ge och få information om större olyckor och kriser eller om du har generella frågor kring coronaviruset som inte handlar om sjukdomssymptom. Ring 113 13 för mer information.

112 – nödnumret
Nödnumret 112 ska användas vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. En nödsituation är när du snabbt behöver hjälp från ambulans, räddningstjänst, polis, flyg-, sjö-, fjällräddning, jourhavande präst eller giftinformation. Ring endast 112 när en nödsituation uppstår.

Ring 112 från avlägsna platser
Ibland kan det vara svårt att få fram den exakta positionen när en person ringer från mobil till nödnumret 112. Det kan bero på flera anledningar, exempelvis att den nödställde befinner sig i ett område med dålig täckning eller att skogsvägen till sommarhuset inte finns utsatt på kartan.

 För att underlätta kan du hämta dina koordinater från exempelvis hitta.se:

  1. I fältet Var? skriver du platsen du vill ta ut koordinaterna till.
  2. På kartan får du zooma in och se att rätt plats är utmärkt.
  3. Klicka sedan på meny-symbolen nere i högra hörnet av kartan och välj ”Koordinater”
  4. Ett fönster som heter ”Koordinatvisning” öppnar sig.
  5. Välj att visa RT90, WGS84, Sweref99TM eller decimaler och skriv ned koordinaterna som står i rutan.

Satellittelefon
För den som befinner sig långt ute på fjället, mitt i skogen eller till exempelvis ute till havs kan det behövas satellittelefon för att i ett nödläge komma i kontakt med SOS Alarm.

Nödnumret för att nå SOS Alarm via satellittelefon är +46 63 107 112.

 

X