Dundret Runt 2021

april, 2021

10aprallday11Dundret Runt 2021Längdskidtävlingen Dundret Runt arrangeras 10-11 april 2021 på Hellnerstadion vid Dundret - klicka här för mer information

more

Event Details

I Gällivare har Dundret Runt blivit ett säkert vårtecken och ett självklart mål för alla skidåkare. Men hur började det egentligen?

Vid den första upplagan av Dundret Runt 11 april 1965 stod 228 deltagare på startlinjen vid Dundrets fot. Redan under premiäråret kunde åkarna välja mellan två distanser, 3 eller 6 mil. Sexmilsåkarna startade ner mot Harrträsk medan tremilsåkarna tog linbanan (!) till Dundrets topp för att sedan korsa berget ner mot Kelvakontrollen på sydsidan.

Bakgrunden till loppet var ett besök i Gällivare av den legendariske skidledaren Gösta Frohm. Han tyckte att Friluftsfrämjandet borde starta ett motionslopp runt Dundret. ”Dundret Runt, säg namnet flera gånger och det blir poesi” tyckte han. Sagt och gjort, bara några månader senare genomförde Friluftsfrämjandet i Gällivare, med ordförande Eric Nylander i spetsen, den första upplagan av Dundret Runt.

1969 ingick linbanan upp till Dundret för sista gången i Dundret Runts bana. Ett fruktansvärt isföre ledde till ett stor kaos när alla skulle ta sig ner för berget mot Kelva. Massor av skador, skid- och stavbrott ledde till att året därpå en ny spårdragning presenterades. Spåret drogs till Renforskningen cirka 10 km söder om Dundret och sedan tillbaka igen. Detta gick dock inte hem hos Gällivareborna och det protesterades högljutt. Detta är inte Dundret Runt protesterade åkarna! 1971 fick slutligen Dundret Runts tremil sin nuvarande dragning där skidåkarna får se Dundret från alla väderstreck.

Men inte nog med det. Även kontrollerna längs banan har sin speciella historia, väl värd att berätta.

Mat och vätskekontrollern har alltid haft en framträdande roll för Dundret Runt och de har varit viktiga hållplatser för motionärerna under deras väg runt fjället. Redan vid starten 1965 tog Friluftsfrämjandet kontakt med ”stabila företag” som värdar för kontrollerna och i jubileumsskriften från 30 årsjubiléet 1994 konstaterar författaren:

”På Dundret Runt är det bara strävan att nå målet, utan tidspress, som gäller. Det innebär också att åkarna stannar lite extra och tar sig en välbehövlig paus på kontrollerna. På det sättet uppstår en kamratlig gemenskap.” 

Den traditionen har verkligen fortlevt och idag finns fem kontroller på tremilsspåret och sju på femmilen. Kontroller där olika Gällivareföretag och organisationer bjuder Dundret Runt åkarna på färdkost och kamratlig stämning på färden tillbaka till Hellnerstadion.

Besök dundretrunt.com för mer information

Time

april 10 (Saturday) - 11 (Sunday)

Location

Hellnerstadion vid Dundret

Dundretvägen 1, 982 39 Gällivare

Organizer

Sportevent Gellivare Lapland ABinfo@dundretrunt.com Föreningsgatan 9, 982 31 Gällivare

Svara

X