top of page
2203_2_Daniel_Wikslund0347_-3.jpg
2203_2_Daniel_Wikslund0043_.jpg
2203_2_Daniel_Wikslund0008_.jpg

Daniel Wikslund

I ett robust och vackert timmerhus längst ner i byn Tjautjas anländer vi en sen och snöig fredagseftermiddag för att möta riksspelmannen, låtskrivaren, författaren och historieberättaren Daniel Wikslund. En man på en udde med en fiol och en hammare. Vi går upp på övervåningen. Där bjuds på utsikt, kaffe bryggt på italienskt vis med kaffeost i skir porslinskopp samtidigt som vi landar i hängstolen som är fäst i stadig balk. Berättelserna och tonerna når oss liksom lugnet som finns i byn och i huset. Vi andas ut veckans ansträngningar och andas in doften av timring, musiken och den starka lågmälda passionen som Daniel utstrålar. Han är ett med instrumenten och gör det som är just hans grej. Spelar och sjunger samtidigt och däremellan kommer berättelserna om livet som format honom.

Daniel växte upp i en röd Ford Taunus på E4:an mellan Västerås och Tjautjas och Vittangi som var moderns och faderns hembyar. Västerås var orten där Daniel föddes och spenderade sin första tid i livet. Ett starkt och tidigt minne för Daniel var när Elvis dog och nyhetssändningen dominerades av detta samtidigt som ett reportage om Bingsjöstämman sändes ut där de spelade fiol. För Daniel fyra år kom känslan av att nu måste någon ta över efter Elvis. Den stora idolen. Fem år gammal började Daniel spela fiol och fortsatte genom uppväxten och musikhögskolan. 

Vi får följa med Daniel vidare i livet och till Italien, ett land som verkligen fascinerat honom. Det var en slump att det blev Italien men Daniel älskade landet, kulturen, maten och klimatet. Han gick in för att lära sig språket så bra att han skulle kunna misstas för en italienare, i alla fall på telefon. Vi tror han lyckades. Idag talar Daniel 6? språk ett av dem är spanska. Det råkar nämligen vara så att Mexico är Daniels andra land. Ett land där han har sin son Emilio och två barnbarn. Daniel har också familj i Sverige då han nyligen blivit pappa till sonen Mikko som han fått tillsammans med två tyska kvinnor bosatta i Överkalix kommun.

Vi pratar vidare och minns Flottkalaset. Ett unikt kulturevenemang som Daniel var initiativtagare och arrangör till under ett antal år. Ett verkligt uppskattat event som satte Tjautjas och Gällivare på kartan. Nu vill Daniel att hans plats på jorden också ska bli en kulturell mötesplats i bygden igen. Han vill fortsätta göra det han gör men ta hem jobben mer och mer samtidigt som han öppnar dörrarna till den vackra timringen, båthuset och logementet för andra kulturarrangörer, företag och grupper. Vi gläds åt detta och redan innan vi lämnat udden bakom oss längtar vi till nästa gång vi ska njuta av utsikt, musik och samtal i den vackra timringen.

Galleri

Nedan visas exempel på Daniels skapande.

  • Studio Arktis Instagram
  • Daniel Wikslund Instagram
bottom of page